sinkki – zink
Sinkkiä on kaikissa elimistön nesteissä, kudoksissa ja elimissä, mm. luustossa, lihaksissa, ihossa, joissa se toimii 200 erilaisessa entsyymissä. Sinkki on tärkeä proteiinien, rasvojen rakentamisessa ja niiden rakenteen ylläpitäjänä, sillä se edistää normaalia proteiinien muodostusta ja rasvahappo- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaa. Se on osallisena myös vitamiinien aineenvaihdunnassa (edistää normaalia A-vitamiinin aineenvaihduntaa), sukupuolihormonien tuottamisessa ja erityksessä (edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaaleina ja normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä). Sitä tarvitaan kasvuun (osallistuu solujen jakautumisprosessiin) ja kehitykseen (edistää kognitiivista, tiedollista toimintaa) sekä vastustuskyvyn ylläpitoon (edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa).
Sinkin vaikutukset kohdistuvat erityisesti ihoon, kynsiin, hiuksiin, näkökykyyn ja luustoon, joita se edistää pysymään normaaleina. Sinkki antioksidanttina edistäen solujen suojaamista hapetusstressiltä.
Ravinnon runsas kuitupitoisuus vaikuttaa heikentävästi ravinnon sinkin imeytymiseen, eläinproteiini sen sijaan parantaa sinkin imeytymistä.
Kim’in suosikki on: professori A&M sinkki