Cistus incanus,
kreetankistus,
rockrose
– villiyrtti, jolla on soluja suojaavia ominaisuuksia
Cistus incanus kasvaa Kreetan vuorilla, missä sitä on vuosituhansia osattu käyttää teenä tai ulkoisesti käytettävänä uutteena. Siinä on enemmän polyfenoleja ja muita antioksidantteja, mm. astaksantiinia, kuin missään muussa tunnetussa kasvissa. Polyfenoleiden on tutkimuksissa todettu suojaavan soluja niin bakteerien kuin virustenkin hyökkäyksiltä. Jopa HI- tai EBO-viruksilta voidaan suojautua.
Suomen oloissa mielenkiintoinen ja tärkeä suojautumiskohde on punkkien levittämät borrelioosi (bakteeri, tai oikeammin spirokeetta) ja TBE, puutiaisaivokuume (virus). Jälkimmäiseltä voi suojautua rokotteella, mutta rokote ei tehoa borrelioosiin. Siihen sairastunut hoidetaan rajulla antibioottikuurilla, joka voi kestää jopa 3 viikkoa, ja silti saattaa käydä niin, että borrelia-spirokeetta jää piileksimään kehoon, esim. niveliin. Borrelioosi ei aiheuta immuniteettia, joten siihen voi sairastua uudelleenkin, ja toisella kerralla tauti voi ilmetä paljon pahempana kuin ensimmäisellä kerralla.
Cistus incanus –teetä tai kapseleita käytetään ennaltaehkäisevästi esim. torjumaan hengitystieinfektioita, ja niillä on todettu sellainenkin vaikutus, että punkit eivät tartu kiinni (tehoaa myös eläimillä).
Alla muutama linkki tutkimustuloksiin ja kiinnostaviin artikkeleihin koskien cistus incanusta:
Cistus incanus Cretan Cistus – Cistrose Αλαδανιά Αγκίσαρος | Botano
http://www.nature.com/articles/srep20394
artikkelin kirjoittaja: Tuire Eastwood