Fytoplanktoni

”Ravitsemuksen tulevaisuus löytyy merestä” – Jacques-Yves Cousteau

Fytoplanktoni on tukenut viimeiset kolme miljardia vuotta suoraan kaiken meressä elävän kasvua, mutta se vaikuttaa epäsuorasti myös kaikkeen maalla tapahtuvaan elämään.

NASA:n mukaan fytoplanktoni tarjoaa 90% ilmamme hapesta, jota hengitämme. Fytoplanktoni tuottaa enemmän happea kuin kaikki maailman metsät yhteensä! Moni tiedemies pitääkin fytoplanktonia maailman tärkeimpänä ruokana, koska hapen lisäksi se tuottaa mm. enemmän rikkiä kuin kaikki maailman elämänmuodot yhteensä. Fytoplanktoni tuottaa myös rikin sivutuotteita (DMSP, DMS), jotka ovat lähes identtisiä monen tuntemien DMSO:n ja MSM:n kanssa. Kun nämä yhdisteet haihtuvat taivaalle ja muodostavat ne pilviä, jotka suojelevat fytoplankonia auringon tuottamalta säteilyltä. Kun taivaalle syntyy pilviä, vähentää tai lopettaa fytoplanktoni rikin tuottamisen. Tämä kiertokulku on hyvin perustavanlaatuinen sykli koko maapallolla tapahtuvan elämän kannalta.

On hauska todeta, että yksisoluinen fytoplanktoni, joka on maapallomme pienin kasviorganismi, ruokkii maailman suurinta nisäkästä eli sinivalasta. Sinivalas syö pääasisassa fytoplanktonia sekä krilliä, joka syö vain fytolanktonia. Tämä 200 000 kg painava merten kuningas voi matkustaa satoja kilometrejä lepäämättä ja se syö jopa 1.5 miljoonaa kaloria päivässä! Valaat kehittävät itselleen maailman isoimmat aivot sekä terveimmän hermoston syömällä tätä superruokien superruokaa päivästä toiseen. Valaat elävät keskimäärin 80-150-vuotiaiksi ja suuri osa niistä säilyttää seksuaalisen kyvykkyytensä kuolemaansa asti. Fytoplanktoni sisältää uniikin spektrin elimistöllemme tärkeitä ravinteita, mm. omega-3 rasvahappoja (EPA, DHA), nukleotidejä (ATP, GTP), proteiinia, klorofylliä, vitamiineja, mineraaleja ja polysakkarideja.

Merissä, järvissä ja joissa kasvaa yli 40 000 eri fytoplanktoni- ja mikrolevälajiketta. Vuosien saatossa Eurooppalaiset tutkijat, tohtorit ja mikrobiologistit ovat laittaneet miljoonia ja miljoonia euroja tutkiakseen näiden organismien toimintaa ja käyttömahdollisuuksia. Tällä hetkellä tiedämme, että vain parikymmentä näistä lajikkeista soveltuu ihmisen ravinnoksi ja eniten huomiota saanutta fytoplanktonia onkin alettu kasvattaa erilaisissa fotobioreaktori-ympäristöissä. Valtavilla fotobioreaktoreilla (PBR) voidaan tuottaa fytoplanktonia täysin kontrolloidussa ympäristössä. PBR jäljittelee meressä esiintyvää luonnollista kasvuympäristöä, mutta sillä voidaan mm. säädellä kaasujen ja veden vaihtumista, mikä luo fotobioreaktoreiden käytölle muutamia etuja mikrolevän viljelyyn: Korkeampi biomassa, ei ylimääräisiä ainesosia, parempi kontrolli biologisille ja kemiallisille muutoksille, parempi kontrolli leväkasvustolle, parempi pinta-ala/määrä -suhde, parempi kontrolli kaasujen vaihtumiseen, kasvuympäristön nesteiden haihtumisen vähentyminen sekä yhdenmukaisempi lämpötila, jonka lisäksi levien soluista on mahdollista tuottaa tiiviimpiä.

Avoimia viljelyaltaita käytetään esimerkiksi spirulinan tuottamiseen, mutta korkealaatuista levä-biomassaa ei kyetä tuottamaan vastaavissa olosuhteissa, koska vuodenaikojen määrittelemä valon määrä sekä lämpötilan- ja säätilanvaihtelut vaikeuttavat liian paljon tarkkaa tuotantoprosessia.
Käytön hyödyt

Fytoplanktoni sisältää grammaa kohti enemmän ravinteita kuin mikään ruoka tällä pallolla. Tutkimusten mukaan fytoplanktoni sisältää jokaisen ravinteen, jota uuden solun rakentamiseen ja ylläpitämiseen tarvitaan. Fytoplantonin rakenne on täydellinen ihmisen solukalvolle, jonka kautta aineenvaihduntamme toimii. Fytoplanktoni on ravintoketjumme ensimmäinen palanen, joka sisältää kaikista kasviperäisistä lähteistä eniten pitkäketjuisia omega-3 rasvahappoja (EPA, DHA). Lisäksi fytoplanktoni sisältää A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C- ja D-vitamiineja, kaikki 22 aminohappoa (fytoplanktonista jopa 60% on proteiinia) ja kaikki tuntemamme mineraalit!

Fytoplanktoni on 100% ihmiskeholle käytettävässä muodossa eli kun syöt sitä, ei pienintäkään palasta mene hukkaan. Tämä on hämmästyttävää, koska käytännössä kaikeessa ravinnossamme käytettävissä olevien ravinteiden osuus ei nouse yli 50%:n. Fytoplanktoni antaa kehollemme energiaa solutasolla asti, ilman stimulaatiota. Fytoplanktoni sisältää nukleotidejä (ATP, GTP), joiden avulla kehomme tuottaa välittömästi energiaa. Fytoplanktoni tehostaa immuunijärjestelmämme toimintaa ja sen on todettu aikaansaavan viruksilta, bakteereilta ja sieniltä suojelevia vaikutuksia.

Omega-3 rasvahapot ovat välttämättömiä ihmisen terveydelle. Jatkuvat tutkimukset osoittavat, että omega-3 rasvahappojen nauttiminen vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, hermostollisia ongelmia, käyttäytymishäiriöistä ja autoimmuunisairauksia. Mitä paremmin kehomme kykeenee vastaanotaamaan ja hyödyntämään omega-3 rasvahappoja, sen enemmän saamme irti niiden huikeista vaikutuksista. Fytoplanktoni on huomattavasti kalaöljyjä paremi fosfolipidien lähde. Nämä fosfolipidit auttavat kehoamme hyödyntämään omega-3 rasvahappoja ja fytoplanktoni tehostaakin näiden arvokkaiden rasvahappojen imeytymistä yhteiskäytössä esimerkiksi kalaöljyjen kanssa. Jos olet vegaani, etkä käytä lainkaan eläinkunnan tuotteita, on fytoplanktonin käyttö erittäin suositeltavaa, koska se sisältää kasvilähteistä vaikeasti saatavia pitkäketjuista omega-3 rasvahappoja (EPA, DHA). On hyvä ymmärtää, että nämä rasvahapot eroavat esimerkiksi pellavan- tai hampunsiemenissä esiintyvistä keskipitkäketjuisista omega-3 rasvahapoista (ALA). ALA, EPA ja DHA tyypin rasvahapot ohittavat aivoveriesteemme helpommin jos niitä nautitaan yhdessä fytoplanktonin kanssa. Aivoverieste blokkaa tuntemattomien ainesten pääsyn aivoihimme. Tiivistettynä: aivojemme kuljetusmekanismit toimivat tehokkaammin kun nautimme fytoplanktonia.

Fytoplanktoni tarjoaa vitaalista energiaa aina DNA:n ja mitokondrioiden tasolla, läpäisten aivoveriesteemme ja ruokkien aivojemme syviä kudoksia tuottamaan kirkkaita ajatuksia. Normaalisti syödessämme kehomme joutuu pilkkomaan kaiken pieniksi paketeiksi (proteiinit, sokerit, rasvat), jotka kehomme lähettää mitokondrio-nimisille energiantuotantolaitoksille. Laitokselle lähettämämme ravinteet tulevat sieltä ulos pieninä energiapaketteina, joita kutsumme nukleotideiksi (ATP, ADP, AGP…). Nämä nukleotidit ovat biologisia pattereita, joiden avulla kehomme tuottaa energiaa solutasolla. Fytoplanktonin sisältämät nukleotidit itseasiassa ohittavat edellämainitun prosessin energiantuotantolaitoksella, koska fytoplanktonin nukleotidit ovat valmiiksi solujemme käytettävässä muodossa olevia energianlähteitä. Tämä tarkoittaa, että solut voivat tuottaa fytoplanktonista nopeasti energiaa ilman väliprosesseja.

Fytoplanktonin uniikki kyky tuottaa välitöntä ja pitkäkestoista energiaa soveltuu erinomaisesti jokaiselle joka haluaa työskennellä tavallista kovempaa ja keskittyneemmin stressavassa ympäristössä ilman stimulantteja, esimerkiksi kahvia ja tupakkaa.
Kuinka käyttää?

Kuten kaikkia superruokia, jotka sisältävät valtavan suuria määriä ravinteita, myös fytoplanktonia nautitaan melko pieniä määriä. Nestemäistä fytoplanktonia voi lisätä veteen, smoothiejuomiin, tuoremehuihin, eliksiireihin tai vaikkapa itse valmistetun raakasuklaan joukkoon. Fytoplanktonia on suositeltavaa nauttia arvokkaiden rasvan lähteiden kuten kala-, krilli-, kookos- tai leväöljyjen kanssa, jolloin saadaan entistä tehokkaampia vaikutuksia aikaan. Koska fytoplanktonilla on luonnollisesti vahva yhteys rikkiin, on MSM:n yhdistäminen fytoplanktoniin suositeltavaa. Tämä yhdistelmä tehostaa kummankin aineen toimintaa ja parantaa esimerkiksi tulehdusta ehkäisevää ja vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä suojaavaa vaikutusta kehossamme.

Parhaiten fytoplanktoni imeytyy suoraan kielen alta. Nauti aamulla tyhjälle vatsalle tai päivällä 30 min ennen ateriaa. Huom! Kuten kaikki mikrolevät, myös fytoplanktoni sisältää erittäin korkeita pitoisuuksia K-vitamiinia, jolla on todettu mahdollisia interaktioita (yhteisvaikutuksia) verenohennuslääkkeiden kanssa.

Lähde: Puhdistamo

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa